De transformatie van het HAKA-gebouw krijgt vorm

De transformatie van het HAKA-gebouw krijgt vorm

01-04-2019

In 2018 is Dudok Projectontwikkeling aan de slag gegaan met de transformatieplannen van het HAKA-gebouw. WDJArchitecten maakte een ontwerp voor het voormalige fabrieks- en kantoorgebouw van De Handelskamer. Na de renovatie zal het gebouw dienst doen als bedrijfsverzamelgebouw. Zowel de fabriek als de voormalige kantoren krijgen een kantoorfunctie. De silo’s krijgen een nieuwe bestemming als liftschacht.

Het verschil in sfeer tussen fabrieks- en kantoorgedeelte wil WDJArchitecten binnen de nieuwe functie behouden. Het industriële karakter van de fabriek, met ruwe koude materialen, laat de architect doorschemeren door de kolommen en dakconstructie in het zicht te laten. De meest ingrijpende wijziging is de toevoeging van nieuwe strookramen. De huidige ramen zijn relatief smal en bevinden zich boven ooghoogte. Daaronder zal daarom binnen het bestaande grid een nieuwe reeks ramen worden geplaatst. Bovenop de vijfde verdieping van de fabriekskant komt een nieuw kantoorpaviljoen. Het ontwerp voor het kantoorpaviljoen is uitgevoerd met een sheddak om aan te sluiten bij het industriële karakter van het gebouw. De ruimte heeft aan alle zijden ramen en deuren met toegang tot het dakterras.

Het voormalige kantoorgedeelte herstelt de architect zoveel mogelijk in oude staat. Net als in het fabrieksdeel blijven ook hier de kolommen, balken en plafonds in het zicht gelaten. Tegelwerk en houten betimmering aan de gevelzijde is in het plan teruggebracht. Een nostalgische toevoegen vormen de nieuwe radiatoren met een historisch karakter. Daarnaast wordt een vijfde verdieping bijgebouwd, de vormgeving voor de ingreep is geïnspireerd op een niet-gerealiseerde kantine die Mertens in 1954 ontwierp. 

Behalve kantoorruimte bevat het programma ook horecafuncties op het dak en de begane grond.