Start van De Handelskamer

1932

In de fabriek en op het kantoor

1932

Logistiek en transport

1932

Het bedrijfsgebouw met graansilo werd in opdracht van Coöperatieve Groothandelsvereniging De Handelskamer (HaKa) gebouwd in 1932. De toenmalige HaKa bood kruideniers de mogelijkheid om levensmiddelen van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. In de kantoren van het gebouw werd destijds handelgedreven terwijl in de fabrieksruimten producten zoals koffie, thee en graan werden verwerkt en verpakt.

In HaKa leek het kantoor een totaal andere wereld als de fabriek. Dit was niet alleen in het interieur merkbaar. Er bestond een flink standsverschil tussen de afdelingen. Er was onderscheid tussen het kantoorpersoneel, `dames’ en `heren’ genoemd en het fabriekspersoneel, `meisjes’ en `mannen’ genoemd. De vrouwen werkten vaak totdat er getrouwd werd. Daarna stopten zij met werken.

De ligging aan de Lekhaven was zorgvuldig gekozen. Bulkgoederen zoals graan en koffie konden gemakkelijk worden aangeleverd via het water, om daarna verwerkt en verpakt weer te worden vervoerd per trein of vrachtwagen. De treinwagons reden tot voor het gebouw. Daar werden de goederen vanaf de begane grond direct ingeladen. Op naar de coöperatiewinkeliers. In de jaren zestig eindigde het gebruik van het gebouw door de voormalige handelscoöperatie. De opvolger ervan kennen we onder de naam Coop.